univet_popup_son.png (103 KB)
Kimyasal Koruyucu Kıyafet Neden Gereklidir?

Kimyasal Koruyucu Kıyafet Neden Gereklidir?

Kimyasal koruyucu kıyafet, işçilerin çalıştıkları süre boyunca kendilerini güvende tutmalarına yardımcı olmak amacıyla üretilen ve pek çok farklı sektörde kullanılan kıyafetlerdir. Bu kıyafetlerin büyük bir çoğunluğu yanıcı ve tehlikeli kimyasallar ile çalışan işçilerin iş güvenliğini sağlamak amacıyla üretilir.

İşçiler tarafından zorunlu olarak kullanılması gereken kimyasal tulum çalışma esnasında meydana gelebilecek kimyasal patlama ya da kimyasal maddelerin deriye bulaşması gibi durumlara karşı önlem alır. Özellikle kimyasal üretimler gerçekleştirilen endüstrilerde görev yapan işçilerin mutlaka kimyasal koruyucu kıyafet ile kendilerini güvende tutmaları gerekir.

Kimyasal Koruyucu Kıyafetlerin Özellikleri Nelerdir?

Kimyasal koruyucu kıyafetlerin kullanım amacı işçinin kimyasallara karşı korunmasıdır. Kimyasal koruyucu kıyafet üretiminde standartlarla verilen tanımlamalar göz önünde bulundurulur ve bu standartlara bağlı olarak üretim gerçekleşir. Koruyucu giysiler, çeşitli tehlikelere ve risklere karşı bireyleri korumak için özel olarak tasarlanmış ve kullanılmaktadır. Bu özelliği ile kişisel koruyucu donanımlar olarak sınıflandırılabilir.

Başlıklı kimyasal koruyucu tulum gibi farklı özelliklerle üretilen koruyucu tulumlar kullanım esnasında konfor sağlamak adına önemlidir. Zararlı olmayan malzemelerle üretilen ve kompakt tasarımı sayesinde kullanımda konfor sağlayan bu ürünler kimyasal maddelere karşı koruyucu rol oynar. Kimyasal koruyucu kıyafet olarak değerlendirilen önlükler ve giysiler bulunur. Kimyasal koruyucu tulumlar, en çok tercih edilen ürünler arasında bulunmaktadır.

Kimyasal Koruyucu Tulum Nedir?

Kimyasal maddeler ve tepkimelerin bulunduğu endüstrilerde çalışan işçiler için, kimyasal koruyucu tulum kullanmak birçok açıdan kritik bir öneme sahiptir. Bu özel tasarlanmış tulumlar; çalışanları kimyasal maddelere karşı koruyarak iş güvenliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda çalışma ortamını daha sağlıklı hale getirme konusunda da önemli bir rol oynar.

Kimyasal koruyucu tulum, potansiyel kimyasal sıçramalar, damlacıklar, toz ve aerosollerden vücudu korur. Dayanıklı, su geçirmez ve kimyasallara karşı dirençli malzemelerden üretiliyor olması ise uzun ömürlü bir kullanım sağlar. Kimyasal laboratuvarlardan endüstriyel tesislere, temizlik işlerinden tarım sektörüne kadar birçok farklı alanda kimyasal koruyucu tulumlar kullanılabilir.

Kimyasal Koruyucu Tulumların Özellikleri Nelerdir?

Kimyasal koruyucu tulumlar isminde yer aldığı gibi giyen kişiyi kimyasal maddelerin zararlı etkilerine karşı korur. Kimyasal koruyucu tulumların temel özellikleri arasında;

• Kimyasal direnç: Dupont Tychem gibi farklı markalar tarafından farklı özelliklerle üretilen kimyasal koruyucu tutumların değişmez ve ilk özelliği kimyasal dirence sahip olmalarıdır. Kimyasal maddelere karşı dirençli malzemelerden üretilen kimyasal koruyucu tulumlar genellikle polimerik kaplamalar veya lamine yapılar içerir ve bu sayede sıçramalara ve damlacıklara karşı yüksek dayanıklılık sağlar.

• Suya dirençlilik: Kimyasal maddeler çoğunlukla sıvı formda oldukları için kimyasal koruyucu tulumların suya dirençli özelliğe sahip olmaları gerekir. Çalışanların kimyasal maddeler ile temas ettikleri takdirde vücutlarının korunması ve cilt üzerindeki etkilerin minimize edilmesi için su geçirmezlik özelliği oldukça önemlidir. Su geçirmez özellik aynı zamanda suyla tepkimeye giren kimyasalların da vücuttan uzak tutulmasını sağlar.

• Hava geçirmezlik: 3M kimyasal tulum gibi farklı özelliklerle üretilen kimyasal koruyucu tutumların hava geçirmezlik özelliği bulunur. Kimyasal maddeler çoğu zaman sıvı formda olsalar da havaya karışabilir ve derinin nefes alması nedeniyle vücuda girebilir. Kimyasal maddelerin vücut üzerinde istenmeyen etkilerini azaltmak veya ortadan kaldırmak amacıyla kimyasal koruyucu giysiler, hava geçirmez bir yapıya sahip olarak üretilmektedir; bu da önemli bir faktördür.

• Tam kaplama: Kimyasal koruyucu tulumlar vücudun büyük bir kısmını kaplamak üzere tasarlanmış giyim ekipmanlarıdır. Çoğunlukla ayak bileğinden başlayan ve başa kadar uzanan entegre bir başlık veya başlık bağlantısıyla birlikte gönderilir. Böylelikle baştan aşağıya kadar koruma ve kimyasal maddelerin girişi engellenmiş olur.

• Konfor: Dupont Tyvek gibi kimyasal koruyucu tutumların sahip olması gereken en önemli özelliklerden biri hareket ederken rahatlık sağlamasıdır. Kimyasal tulumlar genellikle iş yaparken giyildiği için uzun süreli kullanımlarda kişiyi rahatsız etmemesi gerekir. Birey, rahatça hareket edebilmeli ve görevini başarılı bir şekilde tamamlamalıdır.

Kimyasal Koruyucu Tulumların Standartları Nelerdir?

Dupont Tychem 6000 gibi farklı ortamlarda kullanılmak adına çeşitli özelliklerle üretilmiş kimyasal koruyucu tulumlar bulunur. Kimyasal koruyucu tulum üretilirken uygulanan standartlar birbirinden farklı olabilir. Yönetmeliğe göre kimyasal koruyucu tulum üretiminde kullanılan standartlar arasında;

• EN ISO 13688:2013: Koruyucu giysi - Genel gereksinimler

• EN ISO 13982-1:2004 +A1:2010: Katı partiküllere karşı kullanım için koruyucu giysiler Tip 5B

• EN 13034:2005+A1:2009: Sıvı kimyasallara karşı koruyucu giysiler Tip 6B

• EN ISO 14126:2003+AC:2004: Bulaşıcı ajanlara karşı koruyucu giysi (Tip 5B, 6B)

• EN 1149-5:2018: Koruyucu giysi - Elektrostatik özellikler - Bölüm 5: Malzeme performansı ve tasarım gereksinimleri bulunur.

Kimyasal koruyucu tulum kullanımı sayesinde kimyasal maddeler ile çalışılması gereken endüstrilerde görev almak daha konforlu ve güvenli hale gelir. Dupont Tyvek 500 Hv gibi kimyasal koruyucu tulum modelleri arasından seçim yapılırken çalışılacak ortam da göz önünde bulundurulmalıdır. Kimyasal koruyucu tulum seçiminde detaylı risk analizleri, korumanın hangi alanda yapılması gerektiğinin bilinmesi için en önemli belirleyicidir

Koruyucu giysinin koruma bariyeri özellikleri, kalitesi, direnç, memnuniyet ve fiyatı belirleyici faktörler arasında yer alır. Doğru beden seçimi ise yalnızca rahatlık değil güvenlik de sağlar. Çok büyük beden seçiminde koruyucu kıyafet tehlikeli bir yere sıkışabilir veya küçük bedenlerde yırtılma gerçekleşebilir. Koruyucuyu giyme ve çıkarma işlemleri de ürün üzerinde belirtilen göstergelere göre yapılmalıdır.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.