maske_popup.png (364 KB)
Solunum Koruyucu Maske Ne İşe Yarar?

Solunum Koruyucu Maske Ne İşe Yarar?

 

Solunum koruyucu maske zararlı gazlardan ve tozlardan korunma için farklı tasarımlara sahiptir. Zararlı gazların ya da yoğun tozun olduğu ortamlarda uzun süre solunum yapılması oldukça riskli ve tehlikeli durumlara yol açar. Çalışma sektörlerinin birçoğunda çalışma ortamlarında toz ve gaz bulunur. İş faaliyetlerine bağlı olarak ortamda sürekli toz ve gaz oluşması mümkün olabilir. Çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumak için kullanılan temel ekipmanlardan en önemlisi solunum koruyucu maske çeşitleri olarak bilinir.

Profesyonel iş hayatında belirtilen yönetmeliklere göre çalışma ortamına ve iş faaliyetlerine göre birtakım koruyucu ekipmanların kullanılması zorunludur. Daha sağlıklı ve güvenli bir iş ortamı sağlamak için solunum koruyucu maskeleri tercih edebilirsiniz. Kimyasal ya da partiküllü toz, gaz, sprey ve buhar bulunan çalışma ortamlarında bu ürünlerden destek alınabilir. Toksik gaz gibi riskli şartların olduğu çalışma ortamları için uygun özelliğe sahip ürünler tercih edebilirsiniz.

Solunum koruyucu olarak tasarlanan ürünler farklı şekillerde sınıflandırılabilir. Ortam atmosferine göre çalışma alanındaki havayı filtreleyerek solunuma yardımcı olan maskeler olduğu gibi çalışan için bağımsız bir şekilde hava sağlayanlar da bulunur. Her biri özel tasarımlara sahip ürünleri çalışma hayatınızda kişisel olarak kullanabilirsiniz. İşveren olarak çalışma ortamının güvenliğini korumak için çalışanlara temin edebilirsiniz ya da bireysel olarak çalışma ortamınızda kullanımını tercih edebilirsiniz.

Çalışma ortamlarında bulunan toz, gaz ve buhar gibi koşulların insan sağlığı üzerinde çok büyük ve kalıcı etkileri olabilir. Toksik gazlar, insan vücuduna girdikten sonra kronik zehirlenmeler ve akut gibi sorunlara yol açabilir. Toksik gazlar nelerdir sorusu için; krom, kurşun, mangan, kadmiyum, vanadyum ve ağır metal tozları sıralanır. Çalışma ortamında bu tarz toksik gazlar bulunması durumunda koruyucu maske temin etmeniz gerekir.

Solunum Koruyucu Maske Özellikleri

Maske çeşitleri kullanım alanının doğru bir şekilde seçilmesine yardımcı olur. Uygun ortamda doğru ürünü seçerek iş hayatının sağlığı ve güvenliği korunabilir. Maskelerde bulunan koruma bölgeleri çevrede bulunan gaz ve toz karşısında koruma sağlar. Ürün seçimi yapmadan önce işin tanımı yapılmalıdır. İş tanımına göre doğru ürünü seçebilirsiniz. Tehlikeli ortam havasını solumamak için pratik kullanımlar sunar.

3M aktif karbonlu toz maskesi çalışma ortamındaki tozlardan korunmanız için tasarlanmıştır. Toz maskeleri TS EN 140 standartlarına uygun bir şekilde üretilir. İş faaliyetleri sırasında ortaya çıkan risklerden kişisel olarak koruma sunar.

• Maske standartlarına uygun şekilde tasarlanan ve üretilen ürünler çalışma ortamlarına en iyi şekilde uyum sağlar.

• Farklı seviyelere sahip olanlar, gaz ve toz için farklı şekilde sınıflandırılır.

• Gaz maskesi filtre seviyeleri; A, B, E ve K şeklindeyken toz için olanlar da FFP1, FFP2 ve FFP3 olarak ayrım yapılır.

• Solunumun sağlıklı bir hale gelmesi için kullanılan ve genellikle tozlu ortamlar için toz maskesi (FFP1, P2, P3, Ventilli - Ventilsiz modelleri) yarım kullanılırken gazlı ortamlar için Yarım Yüz Gaz Maskesi veya Tam Yüz Gaz Maskesi gibi yüze tam oturan tasarımlar tercih edilir. Çalışma ortamınıza göre seçim yapmanız iş güvenliği konusunda doğru önlemleri almanızı sağlar.

Maskelerin her biri farklı özelliklere sahiptir. Gaz ve tozlardan korunmak için tasarlanmış olanlar, filtreleme özelliklerine göre farklı standartlarda üretilir. Solunabilir toz nedir sorusu için verilebilecek cevap; çalışma ortamında bulunan ve solunması durumunda herhangi bir sorun teşkil etmeyen tozlar şeklinde olabilir. Riskli grupta yer alan tozlardan ve gazlardan korunmak için tercih edilebilecek solunum koruyucu maske çeşitleri:

• Tam Yüz Gaz Maskesi

• Tek Kullanımlık Toz Maskeleri (FFP1, FFP2, FFP3) (Ventilli – Ventilsiz).

• FFP1 Maske Toz Koruma Sevivesi 4 X OEL.

• FFP2 Maske Toz Koruma Seviyesi 12 X OEL.

• FFP3 Maske Toz Koruma Seviyesi 50 X OEL.

• Tekrar Kullanılabilir Gaz Maskeleri.

• Yarım Yüz Gaz Maskeleri.

• Tam Yüz Gaz Maskeleri.

• Motorlu Solunum Maskeleri (Sistemleri).

• Oksijen Tüplü Koruyucu Maskeler (SCBA).

Solunum Koruyucu Maske Nasıl Kullanılır?

Kağıt tozu, kağıt tozu zararları hakkında bilgi sahibi olarak çalışma ortamlarında bulunan kağıt tozuna karşı gerekli önlemleri alabilirsiniz. Her sektöre ve çalışma koşullarına göre farklı tasarımlara sahip olan ürünler oldukça basit bir kullanıma sahiptir. Yüze oturacak formlarıyla pratik bir şekilde takılıp çıkarılabilir. Tek kullanımlık maskeler ya da tekrar kullanılabilir olanlar kullanım alanına göre tercih edilebilir.

3M ventilli toz maskesi tekrarlı kullanımlar için uygun değildir. Ayrı şekillerde paketlenen ürünler, kullanım öncesinde hijyenik bir kullanıma sahiptir. Tekrar kullanım için özel olarak ürünleri tercih edebilirsiniz. Gaz ve buhardan korunmak için tam yüzü kaplayan modellerin tercih edilmesi önerilir. Sadece solunum değil, aynı zamanda gözlerin de korunmasını sağlar. Yarım Yüz Gaz Maskesi kullanımında burun ve ağız bölgesini kapatanların kullanımı sırasında koruyucu gözlükler tercih edilebilir.

Çalışma ortamlarında bulunan solunabilir toz karşısında koruma sağlamak için koruyucu maskeler oldukça basit kullanımlara sahiptir. Ürün kullanımı öncesinde ilgili standartların uygun olmasına dikkat edilmelidir. Filtrelerin kullanım süresi, çalışma ortamına, bakımına ve korunmasına, çalışma saatine ve kullanımına göre değişiklik gösterir. Gaz maskelerinde filtrelerin bir ömrü olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

3M toz maskesi kullanım sonrasında kendi ambalajı içinde saklanmalıdır. Kullanacağınız ortam özelliklerine uygun ürün çeşitlerini seçerek konforlu bir kullanım sağlayabilirsiniz. Tasarımları ile farklı görünümlere sahip ürünler, iş ortamına göre seçilerek daha verimli bir çalışma sunabilir. Filtrelerin özellikleri ve üretim standartları ortam şartlarına uyumlu hale gelmesini sağlar. Koruyucu maskelerin üzerinde marka bilgisi, model, parti ya da seri numarası, CE işareti, imalatçı logosu ya da adı, standart numarası ve üretim yılı gibi bilgiler yer almalıdır. Gazdan ve tozdan koruyan maske kullanımı tercih ederek iş sağlığı ve güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.