maske_popup.png (364 KB)
Baret Renkleri Neye Göre Farklılık Gösterir?

Baret Renkleri Neye Göre Farklılık Gösterir?

 

Baret renkleri farklı anlamlara gelir. Genellikle inşaat sektöründe kullanılan baretler; elektrikçiler, yüksekte çalışan işçiler ve sivil savunma ekipleri gibi farklı meslek grupları tarafından da kullanılır. Farklı alanlarda kullanıma sahip olan baretler değişik renklerde üretilir. Ortak noktaları güvenlik olsa da, farklı renklerde üretiliyor olmaları farklı anlamlara geldiklerini gösterir.

Baret Nedir, Renkleri Neden Önemlidir ?

Baret renkleri anlamları iş esnasında güvenlik gerektiren bir meslek grubuna sahip olan herkes tarafından merak edilir. Geniş bir kullanım alanına sahip olan bu koruyucular güvenlik sağlar. Çalışma esnasında kafaya gelecek darbenin şiddetini azaltırlar.. Baret kullanılmadığı durumlarda baş bölgesine düşük şiddette bile darbe gelecek olsa ölümcül sonuçlar yaratabilir. Tüm bu etkenler sebebiyle baret kullanımı işçi ve iş güvenliği açısından çok önemlidir.

Baret renkleri ile çalışanın görevi de değişkenlik gösterir. Farklı renklere sahip olan baretlerin her rengi farklı bir personel tarafından kullanılır. Kullanım esnasında güvenlik açısından önemli bir rol oynuyor olmalarının yanı sıra renk hiyerarşisi de sağlar. Dolayısıyla baret renkleri yönetimsel açıdan da bir kolaylık sağlıyor olması sebebiyle tercih edilir. Ancak kullanım ile sağlanan en önemli avantajın güvenlik açısından olduğunu dile getirmek gerekir.

Baret renkleri ve anlamları sayesinde büyük ve çok çalışanlı bir işletmede, fabrikada ya da şantiyede hangi işçinin hangi görevde olduğunu anlamak mümkün hale gelir. Bunun yanı sıra yönetim sebebiyle meydana gelecek zafiyetinden doğabilecek iş kazalarının da önüne geçilmesi adına önemli bir rol oynar.

Baret Renkleri Hangi Anlama Gelir, Kimler Tarafından Kullanılır ?

Baret rengine göre meslekler merak edilen bir konudur. Kullanılan baret renklerine göre anlamları listelemek gerekirse;

Sarı Baret

Sarı renge sahip baretler işçilerin kullanması adına özel olarak üretilir.

Beyaz baret

Beyaz baretler teknik personel ve ziyaretçiler başta olmak üzere mühendis, mimar, ve tekniker için üretilir. Dolayısıyla bir şantiye çalışmasında beyaz baret giyen kişiler genellikle teknik alanda hizmet veren personellerdir. Bunun yanı sıra ziyaretçilerin de herhangi bir iş kazası ile karşılaşmamaları adına beyaz baret giymeleri gerekir.

Yeşil baret

Yoğun bir çalışmanın gerçekleştiği şantiyeler çeşitli iş kazalarının yaygın olarak yaşandığı noktalardır. Dolayısıyla her şantiyede mutlaka sağlık personelleri de olması gerekir. Sağlık personellerinin de iş esnasında herhangi bir kazaya uğramamaları için baret giymeleri önemlidir. Yeşil renge sahip olan baretler sağlık personelleri için üretilmiştir. Dolayısıyla meydana gelebilecek herhangi bir kaza esnasında sağlık personelleri müdahale ederken yeşil baret kullanır.

Turuncu baret

Ustabaşı ve teknisyenler şantiye çalışmaları esnasında turuncu renkli baret kullanır.

Kırmızı baret

Şantiyelerde çalışan kalite kontrol, sivil savunma, iş güvenliği uzmanı ve itfaiye personeli gibi kesimler tarafından kullanılır. Temel olarak denetleme ve müdahale ekipleri kırmızı renkli baret kullanır. Dolayısıyla baret renkleri neyi ifade eder sorusuna verilebilecek yanıtlar geniş bir listeye sahiptir. Bu sayede her alanda çalışan eleman için bir baret bulmak mümkün hale gelirken koordinasyonu sağlamaya da yardımcı olur.

Mavi baret

Bakım grubunda çalışan personellerin şantiye çalışmaları esnasında mavi renge sahip balet kullanmaları gerekir.

Siyah baret

Siyah baret ustabaşı olarak görev yapan çalışanlar tarafından kullanılır.

Baret Kullanımı Neden Önemlidir?

Birbirinden farklı renklerde üretilen baretler öncelikli olarak güvenlik amacıyla kullanılır. Şantiye, saha ve fabrika çalışanları tarafından kullanılan bu ekipmanlar kafayı dışarıdan gelebilecek darbelere karşı korur. İş güvenliği açısından oldukça önemlidir ve mutlaka alınması gereken bir önlemdir. Farklı renklerde üretilen baretler kafa bölgesine gelebilecek olası darbelere engel olur ve etkisini büyük bir ölçüde hafifletir. Büyük şantiyelerde ve üretim tesislerinde baret kullanmak zorunlu olarak bilinir.

Mavi baret gibi farklı renklerde üretilen iş güvenlik ekipmanları yalnızca baş kısmını korumak amacıyla değil çalışanların görev ve unvanlarını belirtmek amacıyla da tercih edilir. Dolayısıyla İSG baret renkleri çalışmalar esnasında koordinasyonu sağlar ve her birinin farklı bir meslek grubuna aittir.

Kişisel koruyucu ekipmanlar arasında bulunan baretler iş yerlerinde çalışma esnasında güvenlik sağlar. İş kazalarının önlenmesi ve kaza anında meydana gelecek hasarın minimum seviyeye indirilmesi için mutlaka kullanılması gerekir. Çalışma sağlığı açısından oldukça önemli olan baretler kaza anında herhangi bir cismin düşmesine ya da alçak gerilimde elektrik çarpmasına karşı başı korur. Turuncu baret gibi birbirinden farklı renklerde üretiliyor olması çalışma esnasında koordinasyonun sağlamak adına oldukça önemlidir.

Abs plastik ya da polietilenden yapılan baretler iş güvenliği için en önemli parçalar arasında yer alır. Dış kısımları oldukça dayanıklı ve sağlam malzemelerle üretilir. Sıcak hava koşulları için ter bantları ile üretilen böylelikle daha kolay bir kullanım sağlayan baretler, zorlu hava koşullarına karşı kullanıma uygundur.

3M baret renkleri farklı personelleri ifade eder. Görüş açısını engellemeyecek şekilde üretilen siperleri ile iş güvenliği konusunda önemli bir rol oynarlar. Gözlüklü, yüz koruyuculu ya da kulak koruyuculu farklı modellerine ulaşmak mümkündür. Farklı meslek grupları tarafından kullanılıyor olsa da iş güvenliği açısından hayati önem taşıdığını ve pek çok sektörde zorunlu olarak kullanıldığını dile getirmek yanlış olmaz. Baret kullanımının zorunlu olduğu alanlar arasında madenler, inşaatlar, şantiyeler, demir çelik sanayi ve endüstri sektörü bulunur. Bu alanda gerçekleştirilen çalışmalar esnasında baret kullanımı kesinlikle zorunludur. Baret kullanımı olmadığı takdirde iş güvenliğinin sağlanması söz konusu değildir.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.