1250 TL ve alışverişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Yüksekte Çalışma Eğitimleri için En Kapsamlı Rehber
28.09.2023

Yüksekte Çalışma Eğitimleri için En Kapsamlı Rehber

Yüksekte çalışma eğitimleri sayesinde daha güvenli hale gelir. Herhangi bir yerden düşünce yaralanma riski her nokta için vardır. Fakat özellikle yüksekten düşmek daha ciddi problemlere yol açabilir ve risk kaynağı haline gelebilir. Bu sebeple yüksekte çalışması gereken işçilerin yüksekte çalışma eğitimleri almaları gerekir. Uzmanların yaptığı çalışmalara bakıldığında 4 metre ve daha yüksekten düşen kişilerin %85’ten fazlası ne yazık ki ölüyor. Bu durum, yüksekte çalışma eğitimi yönetmeliği kurallarını daha önemli hale getiriyor.

Yüksekte Çalışma Eğitiminin Mevzuattaki Yeri Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 17. maddesine göre düzenlenen yüksekte çalışma eğitimi, 15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan ve yürürlüğe giren bir eğitimdir. Bu eğitim, işverenlerin çalışanların iş sağlığını korumak için alması gereken önemli eğitimlerden biridir. İşveren iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri işçisine aldırmak ile yükümlüdür. 28695 sayılı kişisel Koruyucu Donanımları yönetmeliği gereği yüksekte çalışma eğitimi zorunluluğu bulunur.

Yüksekte Çalışma Eğitimi Nasıl Alınır, Kaç Yıl Geçerlidir?

Eğitim, işçinin sağlığının korunması ve yüksekte güvenli bir şekilde çalışması için zorunluluktur. Yüksekte çalışma eğitimi geçerlilik süresi 2 sene olarak bilinir ve ilgili yılın sonunda yeniden alınması gerekir. Bu eğitim ise toplamda 3 gün sürer. İlk gün 8, ikinci gün ise 8 saat ders yapılır. Hem teorik hem uygulama olarak düzenlenen dersler başarıyla tamamlandığı takdirde katılımcılara yüksekte çalışma eğitimi sertifikası verilir.

Yüksekte çalışma eğitimi yalnızca bu konuda yeterli uzmanlığa sahip kişiler tarafından verilir. IRATA sertifikalı İş Güvenliği Uzmanları yüksekte çalışma eğitimi kimler verebilir sorusuna yanıt olarak verilebilir. İlk gün teorik ikinci gün ise uygulamalı olarak toplam 16 saat boyunca dersler devam eder. Eğitimlere katılmak zorunludur.

Yüksekte çalışma eğitimi belgesi alabilmek için eğitim sonunda yapılacak sınavda 70 puan ve üzeri almak gerekir. Yeterli puan alan katılımcılara sertifika düzenlenerek verilir. Yüksekte çalışma eğitimi ile ilgili merak edilen bir diğer konu ise eğitimin içeriğidir. Yüksekte çalışma sisteminin daha güvenli hale gelmesini sağlayan bu eğitimin içeriği şu şekildedir;

  • Emniyet alma kuralları
  • Yüksekte çalışma ile ilgili tanımlar
  • Düşme durdurma sistemleri
  • Toplu korunma yöntemleri ya da kişisel güvenlik donanımları
  • Sürekli kullanılan düğüm çeşitleri
  • Askıda kalma acil durum ve zaman yönetimi
  • Askıda kalan kişinin nasıl kurtarılması gerektiği ile ilgili yöntemler
  • Kişisel koruyucu donanımların kontrol ve bakımı
  • Yüksekte güvenli çalışmaya dair yasal dayanakları

Bu içerikler yüksekte çalışma eğitim sunumları aracılığıyla kursiyerlere aktarılır. Yalnızca teorik değil uygulama dersleri de olması bilgilerin pekişmesini sağlar. Dersler 16 saat sonunda sona erer.

Yüksekte Çalışma Eğitimi Neden Önemli?

Yüksekte çalışma en riskli çalışma alanlarından biri olarak ele alınıyor. Düşme sonrası yaralanma yaşanabilecek bir alan olan yüksekte çalışma, işçilerin mutlaka bilinçli ve güvenli olması gereken bir alan. Yüksekte çalışma eğitimi ile meydana gelebilecek iş kazalarına engel olunabilir. Buna yönelik işçilerin yüksekte çalışma esnasında izlemesi gereken yol ve yöntemleri kapsayan çalışmaların tamamına yüksekte çalışma eğitimi deniyor.

Yüksekte çalışma en riskli çalışma alanlarından biri olarak ele alınıyor. Düşme sonrası yaralanma yaşanabilecek bir alan olan yüksekte çalışma, işçilerin mutlaka bilinçli ve güvenli olması gereken bir alan. Yüksekte çalışma eğitimi ile meydana gelebilecek iş kazalarına engel olunabilir. Buna yönelik işçilerin yüksekte çalışma esnasında izlemesi gereken yol ve yöntemleri kapsayan çalışmaların tamamına yüksekte çalışma eğitimi deniyor.

Yüksekte çalışma eğitimi pek çok farklı işçi için zorunlu ve önemli olan bir eğitim. Rüzgar tribünü, dış cephe temizliği, inşaat ya da boya gibi alanlarda çalışan işçilerin mutlaka bu eğitimi almaları gerekiyor. Yaptığı iş gereği düştüğü takdirde hayati tehlike oluşabilecek kişilerin tamamı için yüksekte çalışma eğitimi zorunlu tutuluyor. Eğitim yönetmelik kapsamında zorunlu hale getirilmiş durumda.

Eğitim ile ilgili merak edilen konuların arasında “Yüksekte çalışma eğitimi kaç yıl geçerli?” sorusu var. Bu eğitim 2 yıl geçerli. Eğitimde verilen ve kişiye kazandırılan becerilerin zaman içinde unutulmasını önlemek için bu türden bir süre kısıtlanması bulunuyor.

Yüksekte Çalışma Eğitimini Kimler Verebilir?

SPRAT ya da IRATA Sertifikasına sahip eğitmenler tarafından verilen yüksekte çalışma eğitimi herhangi bir fiziksel engeli bulunmayan ya da psikolojik yapısı sağlam tüm bireyler tarafından alınabilir. Bu sayede yüksek ortamlarda çalışmak daha güvenli ve mümkün hale gelecektir. Teorik ve uygulama olarak iki farklı aşamada veriliyor olması ise bilgilerin kalıcı olmasını sağlar.

Yüksekte çalışma eğitimi ile alakalı en çok sorulan sorulardan biride fiyatların nasıl olduğudur.Toplamda 16 saat süren hem temel hem de uygulama ile gerçekleştirilen eğitimin fiyat aralıkları değişkenlik gösterebilir. Bireysel ya da kurumsal olarak verilebilecek eğitim temel düzeyde veya ileri seviyede gerçekleşebilir. Tüm bu etkenler fiyat aralıklarının değişkenlik göstermesine yol açar.

Yüksekte çalışma eğitimi kaç saat?” sorusuna 16 saat yanıtını vermek gerekir. 2 günde tamamlanan bu eğitim sayesinde katılımcılar yüksek yerlerde çalışırken ne gibi etmenlere dikkat etmeleri gerektiğini daha iyi anlayabilirler. Kurs sonrası yapılan sınav ile birlikte yüksekte çalışma eğitimi sertifikası almak mümkün olacaktır. Sertifikada kişisel bilgileriniz ve kimlik numaranız gibi bilgilere yer verilir. Yüksekte çalışma eğitimi belgesinin zorunlu tutulduğu iş kollarına başvuru da bu sayede mümkün hale gelecektir.

Kısacası bu eğitimin hedefi, yüksekte çalışacak personelin en güvenli biçimde çalışmasını sağlayacak ortamı oluşturmaktır. Personelin kişisel güvenliğini sağlamak için izlenmesi gereken yolların detaylı şekilde aktarılmasını sağlar. Yüksekte çalışma eğitim katılım formu doldurularak bu eğitimi veren kurumlardan eğitim alınmaktadır. Eğitimin sadece çalışanlar tarafından talebi değil aynı zamanda iş tanımı yüksek yerlerde çalışmaya giren işverenler tarafından da dikkatli bir şekilde uygulamaya koyulması önemlidir.

Blog Son Eklenenler
Goodyear İş Ayakkabıları ile Maksimum Güvenlik

Goodyear İş Ayakkabıları ile Maksimum Güvenlik

Goodyear iş güvenliği ayakkabısı , sektördeki uzun yıllara dayanan lastik teknolojisi tecrübesini iş güvenliği alanına taşıyarak ayak sağlığını ve performansı bir araya getirir. Hafif yapısı, dayanıklı malzemeleri ve yüksek standartları sayesinde bu ayakkabılar, uzun süreli kullanımlarda bile konforu korur. Sadece iş kazalarını önlemekle kalmaz, aynı zamanda çalışma verimliliğini de artırır.

Devamını Oku
22.04.2025
Endüstriyel Sektörde Montaj Eldiveni Seçim Rehberi

Endüstriyel Sektörde Montaj Eldiveni Seçim Rehberi

Endüstriyel sektörlerde çalışanların güvenliği, üretim sürecinin verimliliği ve iş kazalarının önlenmesi açısından kritik bir konudur. Özellikle mekanik işlerde kesilme, aşınma ve kimyasal maddeye maruz kalma gibi risklere karşı mekanik eldiven kullanımı büyük önem taşır. İş güvenliği eldiveni , farklı sektörlerde çalışanların ellerini koruyarak uzun vadede iş kazalarını azaltmaya yardımcı olur. Örneğin koruyucu iş eldiveni ise yüksek direnç gerektiren ağır sanayi uygulamalarında tercih edilir. Dolayısıyla el koruma ekipmanı çalışma alanına uygun olarak seçilmelidir.

Devamını Oku
08.04.2025
İş Güvenliğinde 3M Yüz Maskesi Kullanımı ve Faydaları

İş Güvenliğinde 3M Yüz Maskesi Kullanımı ve Faydaları

İş güvenliği çalışanların sağlığını korumak için en önemli önlemlerden biridir. Özellikle sanayi, inşaat, madencilik ve kimya sektörlerinde çalışanlar, havada bulunan zararlı maddelerden korunmak için maske kullanmalıdır. Bu maskeler zararlı toz, gaz ve duman partiküllerini filtreleyerek solunum yollarının zarar görmesini önler. Solunum koruyucu maske, kimyasal buharlar, zararlı mikroorganizmalar ve ince partiküller gibi çeşitli tehlikelerden koruma sağlar.

Devamını Oku
11.02.2025
İş Güvenliği Ekipmanlarının Güvenli Kullanımı

İş Güvenliği Ekipmanlarının Güvenli Kullanımı

Çalışma ortamında iş güvenliği önlemleri almak, kazaların önlenmesi ve çalışan sağlığının korunması için gereklidir. Bu önlemlerin en temel unsurlarından biri de doğru ve etkili şekilde kullanılan iş güvenliği ürünleri ve ekipmanlarıdır. Koruyucu ekipman kullanımı işyerindeki risk faktörlerini minimize ederek çalışanların güvenliğini artırır. Birçok sektörde iş kazalarını önlemenin ilk adımı, iş yerinde kullanılacak çalışma ortamında ekipman seçiminden geçer. 

Devamını Oku
03.01.2025
Havalandırmasız Baret Modelleri ve Seçim Rehberi

Havalandırmasız Baret Modelleri ve Seçim Rehberi

Havalandırmasız güvenlik bareti tozlu, kirli veya düşük sıcaklıklardaki çalışma ortamlarında kullanılan güvenlik ekipmanları arasındadır. Bu iş güvenliği baretleri deliksiz bir tasarıma sahiptir ve bu sayede başı dışarıdan gelecek darbelere karşı korurlar. İş güvenliği baret özellikler modellere göre değişir. Ayrıca konforlu baret seçimi için çok önemlidir. İşyeri baret seçim rehberi arasında baret modelleri de büyük bir yer kaplar.

Devamını Oku
03.01.2025
Laboratuvar Önlüğü Neden Giyilir ve Nasıl Seçilir?

Laboratuvar Önlüğü Neden Giyilir ve Nasıl Seçilir?

Kimya, biyoloji, tıp ve mühendislik gibi alanlarda laboratuvar ortamında çalışan kişilerin iş kazalarına karşı koruma sağlamak için koruyucu ekipman parçaları kullanmaları gerekmektedir. Laboratuvar çalışma koşulları beklenmeyen durumlara yol açabileceğinden, laboratuvar önlüklerinin kullanımı çok önemlidir. Laboratuvar önlük seçimi nedenleri arasında en önemli madde önlüklerin koruma sağlamasıdır. 

Devamını Oku
30.12.2024
İş Güvenliğinde Darbe Koruyucu Çizme Kullanımı

İş Güvenliğinde Darbe Koruyucu Çizme Kullanımı

Darbe koruyucu iş çizmesi iş güvenliğinin sağlanması için çok önemli bir parçadır. Bu çizmeler ağır sanayi, inşaat, madencilik, lojistik ve tarım gibi sektörlerde çalışan kişileri çalışma ortamı tehlikeleri gibi durumlardan korumak için çok önemlidir. İş güvenliği çizmeleri çelik burun koruması, kaymaz taban, darbe emicilik, delinme direnci, su ve kimyasallara dayanıklılık gibi özellikleriyle güvenliği arttırır. 

Devamını Oku
30.12.2024
Kimyasal Risklere Karşı Tyvek Tulum ile Güvenlik

Kimyasal Risklere Karşı Tyvek Tulum ile Güvenlik

Kimyasal riskler, pek çok sektörde çalışanların sağlığını tehdit eden önemli tehlikelerden biridir. Bu riskleri minimize etmek ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak adına kimyasal koruma ekipmanları büyük önem taşır. Özellikle Tyvek tulum güvenlik önlemleri içerisinde öne çıkan ve yaygın olarak tercih edilen ekipmanlardan biridir. Hafif ama sağlam yapısı sayesinde tulumlar, çalışanların hareket kabiliyetini kısıtlamadan güvenlik sunar. Tüm bu özellikleriyle iş güvenliği Tyvek tulum çözümlerinin başında gelir.

Devamını Oku
28.11.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.