univet_popup_son.png (103 KB)
Tam Yüz Gaz Maskesi Özellikleri ve Kullanımı

Tam Yüz Gaz Maskesi Özellikleri ve Kullanımı

Tam yüz gaz maskesi, kişinin kirli hava ve zararlı mikroorganizma bulunduran ortamlarda uzun süre vakit geçirilmesi durumunda kullanılması gereken koruyucu iş ekipmanları arasındadır. Kirli hava ve zararlı mikroorganizma barındıran ortamlarda vakit geçirmek tehlikeli olsa da iş ve endüstri sebebiyle bu gibi ortamlarda çalışmak zorunda olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda kendinizi korumak ve solunumu tehlikeye atmamak için mutlaka gaz maskesi çeşitleri arasından tercih yapmalı ve satın almalısınız.

Bu maskeler özellikle havada sağlık açısından çok zararlı olacak koku ve parçacıkların bulunduğu durumlarda kullanılmalıdır. Gaz maskelerinde farklı filtreler söz konusu olduğundan filtreleme işlemi de başarılı şekilde gerçekleşir.

Tam Yüz Gaz Maskeleri Neden Kullanılır?

Tam yüz gaz maskesi adından da anlaşılacağı üzere yüzü tamamen kapayan ve herhangi bir şekilde solunumu etkileyecek mikroorganizma ya da zararlı hava ile etkileşime girmeye engel olan koruyucu iş ekipmanlarıdır. Özellikle havada zararlı mikroorganizmalar varsa ya da hava nefes alınmayacak kadar kirliyse mutlaka tam yüz gaz maskesi kullanılması gerekir.

Tam yüz gaz maskesi alırken iş sağlığı ve güvenliğini tam anlamıyla sağlayabilmesi adına ortamda bulunan riskleri göz önünde bulundurmak ve buna yönelik bir seçim yapmak gerekir. Farklı risklere yönelik olarak tasarlanmış maskeler, ortamda bulunan toz, gaz ve buhara karşı koruma sağlar. Gaz maskeleri, Avrupa standartlarına göre üretilmesi zorunlu olan koruyucu ekipmanlar olarak değerlendirilir. Maskenin koruma derecesi ve etkili olduğu gazlara göre üretim standardı birbirinden farklı olabilir.

Daha kısa bir tanımla tam yüz gaz maskesi, gazın göz ve ciltle teması olabilecek her alanda kullanılması gereken bir koruyucu ekipmandır. Tasarımı sayesinde kişinin gözleri ve kafasının ön tarafının tamamen kaplanmasını ve koruma altında tutulmasını sağlar. Eğer yalnızca solunum riski varsa yarım yüz maskesi kullanılabilir. Fakat kişinin göz ve cilt ile teması olabilecek gaz ile aynı ortamda bulunduğu durumlarda mutlaka tam yüz gaz maskesi kullanılmalıdır. Özellikle zehirli ve kimyasal gazlar sadece solunum yollarına değil göz gibi kısımlara da zarar verebilecekleri için gaz maskesi etkin bir koruma sunar.

Tam Yüz Gaz Maskelerinin Özellikleri Nelerdir?

Kişinin yüzünün tamamını korumak üzere tasarlanan gaz maskeleri özellikleri arasında hafiflik ön plandadır. Bu maskeler; madencilik, tersane, ağır metal, gaz ve buhar bulunduran tüm ortamlarda kullanılmak adına üretilmiş koruyucu iş ekipmanlarıdır.

Solunması riskli olan gaz ve buharlara karşı tam koruma sağlıyor olması sebebiyle tercih edilen 3M gaz maskeleri gibi farklı kalınlıklarda filtre kullanılan maskeler bulunur. Bu maskeler kalınlığından bağımsız olarak kullanıcının cildini tahriş etmeyecek şekilde olarak üretilir. Dolayısıyla özellikleri arasında cilde zarar vermemesi yer alır. Bir diğer önemli özelliği ise kullanan kişiye geniş bir görüş alanı sağlıyor olmasıdır.

Tam yüz gaz maskesi üretimi esnasında kullanılan lensler çizilmeye karşı dayanıklı malzemeyle üretildikleri için uzun ömürlü kullanım sağlarlar. Gaz maskesi yarım yüz modeli, hemen her iş alanında kullanılan ve yalnızca soluma için koruma sağlayan bir ekipman olsa da tam yüz gaz maskesinin zararlı gazlara karşı önemli bir koruma sağlıyor olduğu ve mutlaka kullanılması gerektiği söylenmelidir.

Tam yüz gaz maskeleri hava beslemeli solunum cihazı ile kullanıma uygun olacak şekilde üretiliyor olmaları sebebiyle de tercih edilir. Maske içerisinde solunan hava buhar oluşturmadığı için uzun süreli kullanımda dahi istenmeyen solunum problemleri meydana getirmez. Ventilli biçimde tasarlandığı için soluk alıp vermek çok daha kolay hâle gelir.

Gaz maskesi filtreli yapısı sayesinde en büyük özelliğine de solunan havanın tam olarak filtrelenmesini sağlayarak sahiptir. Bu maskeler özellikle yüksek filtreleme gerektiren gazlara ve parçacıklara karşı etkin koruma sunarlar. Sağlık açısından anında tesir edecek ve çok zararlı olacak gazlara karşı koruma sunarak başarılı bir solunum imkânı oluşturur.

Tam Yüz Gaz Maskesi Nasıl Kullanılır?

“Tam yüz gaz maskesi nasıl kullanılır?” sorusuna “Ekstra gözlük kullanımına ihtiyaç duyulmayacak şekilde kullanılabilir.” şeklinde yanıt verilebilir. “En doğru kullanım ve gerekli koruma için gaz maskesi alırken nelere dikkat edilmeli?” sorusu da göz önünde bulundurulmalıdır. Çalışma ortamında karşılaşma ihtimalinin olduğu tehlikeli gazlar ve solunum problemleri mutlaka göz önünde bulundurulmalı ve buna yönelik bir tercih yapılmalıdır.

Kullanım için:

• Tek bir filtreli modele sahipseniz bir filtre takılarak kullanılmalıdır. Eğer çift filtreli maske söz konusuysa çift filtre tercih edilmelidir.

• Çalışma ortamında yüzde 20’den daha az oksijen bulunuyorsa bu durumda gaz maskesi kullanmamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Gaz maskelerinin etkin bir koruma sunmaları için filtre ile kullanılmaları gerekir. Bunun için de filtre seçiminin de kullanım alanına göre seçilmesine dikkat edilmelidir.

İki farklı ekipman kullanmayı tercih etmeyen kişiler tarafından kullanılan tam yüz gaz maskeleri EN 150 ya da EN 136 standardına uygun olacak şekilde üretilir. İki farklı standart ile üretiliyor olmaları sebebiyle koruma dereceleri, kullanım şekilleri ve kullanım ömürleri birbirinden farklı olabilir.

EN 136 standardı ile üretilen yüz maskeleri amonyak ve amonyak türevlerinin solunması gereken durumlarda kullanılmak için uygundur. EN 136, tam yüz gaz maskesi filtre ömrü hiç açılmadığı takdirde 5-6 yıl kadar rafta saklanabilir. Fakat açıldıktan sonra 6 aylık bir kullanım ömrüne sahip olur. Kullanım ömrü sona erdikten sonra koruma özelliğini kaybedecek dolayısıyla kullanılamaz hale gelecektir.

EN 140 standardına uygun şekilde üretilen maskeler ise tersaneler, pil üretimi ve toksik atık gibi sektörlerde kullanılmak adına uygun özelliklere sahiptir. Tıpkı EN 136 standardına uygun şekilde üretilmiş maskeler gibi EN 140 standardına uygun şekilde gaz maskesi kullanım ömrü de dikkar edilmesi gereken konulardan biri. Ürünler açıldıktan sonra filtreleri 6 ay içerisinde kullanılmalıdır.

Maske seçimi sırasında yüzünüz ile uyumlu ve kolay bir şekilde oturan bir tercih yapmanız önerilir. Bunun yanı sıra ortam risklerine uygun olan bir tercih yapılması da önemlidir. Ayarlanabilir maskelerden yana tercih yaptığınız takdirde maskeyi takarak istediğiniz seviyede ayarlayabilir ve kullanımı daha konforlu hale getirebilirsiniz.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.